Kärt barn har många namn och smeknamn på det kvinnliga könsorganet finns det gott om! Vissa säger fitta, fiffi eller vagina, andra säger kissimurra, mussla eller mus. Det finns en mängd olika namn och det är bara du som bestämmer vilket ord du vill använda dig av. Vi har valt ordet snippa och här kan du läsa mer om detta fantastiska organ!
Precis som vi människor ser olika ut i ansiktet, ser också våra kroppar och könsorgan olika ut. En snippas utseende kan skilja sig i åt storlek, längd på blygdläppar, färg och uppbyggnad av venusberg och klitoris. Den skiljer sig också åt i doft och behåring från person till person.
Om du upplever klåda, irritation eller illaluktande flytningar från snippan eller om det gör ont när du exempelvis kissar eller har sex så kan det vara bra att uppsöka vård. Utöver det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till snippans utseende eller lukt. Din snippa är unik, precis som du!
Det viktiga med snippan är inte hur den ser ut eller luktar, utan hur den fungerar. Utan den hade vi inte kunnat kissa, ha vaginalt samlag, bli gravida eller föda barn.
Snippan består av delar både utanpå och inuti kroppen, de yttre delarna är:
Nedanför magen, ovanför de yttre blygdläpparna, hittar du det så kallade venusberget. Precis som namnet antyder så kan venusberget bukta ut som ett litet berg eller en kulle. Hur mycket det buktar ut skiljer sig från person till person. När vi kommer in i puberteten så kan det börja växa hår på venusberget, vissa får mycket hår, andra får mindre! Håret kan även ha olika färg precis som håret vi har på vårt huvud.
Från venusbergets undersida, på varsin sida om klitoris och ner mot slidöppningen finner du de yttre blygdläpparna. I puberteten kan blygdläpparna mörkna något och det börjar ofta växa hår även här. De yttre blygdläpparna kan ofta beskrivas som lite rynkiga och det är vanligt att höger och vänster blygdläpp inte är lika stora eller långa.
De två inre blygdläpparna hittar du innanför de två yttre blygdläpparna. De inre blygdläpparna är också rynkiga och väldigt känsliga för beröring. Blygdläpparnas uppgift är att skydda slidan och urinröret mot bakterier och smuts, därför ligger de mot varandra och bildar som en port in till slidan. När vi kommer in i puberteten, eller blir upphetsade blir blygdläpparna lite mörkare på grund av att de fylls mot blod. De kan även svullna upp lite när vi blir upphetsade. Den högra och vänstra inre blygdläppen ser nästan aldrig likadan ut trots att de sitter på samma kropp! De kan också variera i storlek och färg och syns ibland utanför de yttre blygdläpparna.
Visste du att vi endast ser cirka en tiondel av klitoris utanför kroppen? Den allra största delen av klitoris sitter alltså inuti kroppen och dess enda uppgift är att ge oss njutning! Klitoris består av ett ollon med cirka 8 000 nervtrådar och därav är klitoris otroligt känslig för beröring. Att på olika sätt stimulera klitoris ollon är för många det lättaste sättet att få orgasm.
Urinrörsmynningen sitter under klitoris och härifrån kommer kisset! Inuti kroppen finns urinröret, på kvinnor är det ungefär 3 – 5 centimeter långt vilket är relativt kort jämfört med den manliga kroppens urinrör som är ca 25 – 30 centimeter långt. Det korta urinröret gör det enklare för personer med kvinnligt könsorgan att få urinvägsinfektion. Urinvägsinfektioner går oftast över av sig själv inom ett par dagar, men du kan också söka hjälp på exempelvis vårdcentralen. För att förebygga urinvägsinfektion kan du ha som rutin att kissa efter sex och att dricka ordentligt med vatten.
Slidöppningen finns mellan de inre blygdläpparna och strax nedanför urinrörsmynningen. Ur slidöppningen kommer det flytningar och mens. Visste du att flytningar är nödvändiga för att slidan ska hålla sig ren, fuktig och smidig? Alla har mer eller mindre flytningar. Flytningar kan dock variera i mängd från person till person. Vid ägglossning får en ofta mer flytning och vissa preventivmedel kan ge rikligare flytningar. Det finns också många olika typer av flytningar som kan ge oss en liten hint om hur underlivet mår. Att flytningarna är lite gråvita eller grågula med en skummig konsistens och stark fiskliknande lukt kan exempelvis vara ett tecken på att du har bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos är helt ofarligt och går oftast över efter ett par dagar, men du kan behöva behandling. Misstänker du att du har bakteriell vaginos så kan du uppsöka en vårdcentral!
När du blir upphetsad så kan det kännas som att underlivet pulserar och slidan bildar en vätska som gör könet fuktigt. Vätskan gör det enklare att föra in exempelvis penis, fingrar och sexleksaker. Att ha sex utan att vara våt kan göra ont och skada ditt underliv. Glidmedel är ett bra sätt att hjälpa snippan på traven om du upplever att du inte är våt nog men kom ihåg att du aldrig behöver ha sex om du själv inte vill det och att det är okej att avbryta när som helst.
Läs mer om sex här:
Vi vill vara tydliga med att kroppen kan reagera med upphetsning även under ett sexuellt övergrepp!
Upphetsning är en fysisk komponent och behöver inte ha någonting med lust att göra. Din kropp kan alltså reagera med att göra dig våt även om du skulle utsättas för ett övergrepp. Det kan vara kroppens sätt att skydda oss då risken för att få fysiska skador av övergreppet minskar om du varit våt. Kort sagt; att vara våt och kåt är inte samma sak!
Läs mer om sexuella övergrepp här:
Vill du läsa mer om snippan och dess inre delar, eller är du könsstympad och vill veta mer om det?
Kolla in: https://www.umo.se/kroppen/snippan/
Det finns många myter om snippan, här finner du några av de vanligaste!
Vissa människor tror att det finns en hinna som blockerar ingången till slidan. Myten säger att hinnan ska spricka första gången en har sex eller för in något i slidan och att det då kan komma blod från slidöppningen. Mödomshinnan är dock bara en myt och de allra flesta blöder inte alls första gången de har sex. Om det dock skulle blöda första gången du har sex så är det inte heller något farligt! Lite blod kan förekomma om du exempelvis varit spänd eller inte tillräckligt kåt. Prova med längre förspel eller lite glidmedel nästa gång!
Myten om mödomshinnan och att det ska komma blod första gången en har sex används som ett sätt att kontrollera tjejers och kvinnors sexualitet. För vissa människor anses det viktigt att kontrollera att tjejen/kvinnan är oskuld när hon gifter sig och använder då mödomshinnan som en försäkring för att se om hon blöder på bröllopsnatten. Den här och all annan typ av kontroll över tjejer eller kvinnors sexualitet är inte okej. Det är viktigt att komma ihåg att du själv bestämmer över din kropp och din sexualitet. Det betyder att oavsett vad folk i din närhet säger, så är det upp till dig att bestämma när du vill ha sex och vem du vill ha sex med.
Vissa människor tror att en snippa ser likadan ut genom hela våra liv. Det stämmer inte. Precis som vårt utseende förändras lite i takt med att vi blir äldre, så ändras också våra underliv. När vi exempelvis kommer in i puberteten så börjar det växa hår på underlivet, blygdläpparna mörknar och vi får mens. På samma sätt är snippan föränderlig genom hela livet!
Självklart finns det människor där höger och vänster blygdläpp ser ungefär likadana ut, men de allra vanligaste är att blygdläpparna skiljer sig åt, trots att de sitter på samma kropp! De kan vara att den ena är längre än den andra, att en är lite mer rynkig, lite mörkare i färgen eller mer känslig för beröring. Vissa blygdläppar sticker ut mer och kan synas om du exempelvis står naken i en helkroppsspegel, medan andra är mindre och syns först när du särar på benen. Det finns inget rätt eller fel och alla ser olika ut!
Det finns många myter kring snippans doft! Vissa menar att det är något fel om snippan doftar surt, vilket är helt felaktigt! Alla snippor luktar och det ska inte lukta blommor eller parfym där nere. Snippan ska dofta lite surt och hur mycket det doftar varierar från person till person. Snippan mår allra bäst av att vi lämnar den ifred så mycket som möjligt och att vi slutar tvätta oss med starka tvålar. När vi tvättar snippan ska vi använda produkter som är gjorda just för underlivet och allra helst bara vatten!
Vissa menar att ananas och annan frukt kan få din snippa att lukta bättre, men det finns ingen vetenskaplig grund i det. Det viktiga är att tvätta rätt och vara försiktig med starka tvålar och dofter.
Om din snippa plötsligt skulle lukta illa kan det vara ett tecken på en infektion, det är oftast helt ofarligt och går vanligtvis över på ett par dagar, men du kan alltid rådfråga på din vårdcentral eller ungdomsmottagning!
Fel, fel, fel! Det finns ingen skala för vad som utgör bra och mindre bra snippor och att en rakad snippa vore bättre än en orakad är helt felaktigt. Trots det är det många som hävdar att en rakad snippa är fräschare. De människorna har fel. En snippa kan till och med må bättre av att vi låter håret växa fritt! Håret skyddar snippan mot infektioner och smuts och att de växer lite överallt på kroppen är inte en slump, det fyller en funktion!
Att raka bort könshår har på senare hår blivit alltmer populärt men ibland kan rakning ställa till med obehag för underlivet. Exempelvis kan rakningen bidra till en obalans i underlivet, särskilt om en använder sig av starka tvålar som inte är speciellt anpassade för intimvård. För mycket rakning eller rakning utan någon anpassad intimvård kan göra att du får små röda knottror på venusberget eller att det kliar på blygdläpparna. Om du ska raka underlivet, använd anpassade produkter och raka varsamt!
Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är någon annan än du själv som bestämmer om du ska raka dig, trimma håret eller låta det växa fritt. Din kropp = dina beslut!
Det tycks finnas delade meningar kring flytningar och dess funktioner. Vissa tror att flytningar betyder att kroppen har en infektion, men sanningen är att alla har flytningar hela tiden! Vissa har mindre, andra har mer! Vissa flytningar kan ha olika färger och synas tydligt i trosan, medan andra lämnar en liten blöt fläck eller ingenting! Flytningar är nödvändiga då de faktiskt hjälper till att göra snippan ren! Visste du att flytningar också kan bleka trosor? Jodå! Flytningarna som syns i trosan kan ha en liten blekande effekt som kan sitta kvar även om du tvättar trosorna. Det kan vara lite irriterande att favoritunderkläderna inte ser ut som nya, men det är helt ofarligt och vanligt!
De allra flesta flytningar är helt ofarliga och vanliga och de förändras beroende på vart i menscykeln du befinner dig! Vi får oftast rikligare flytningar vid ägglossning och det beror på att livmoderhalsen då bildar ett sekret som gör det lättare för spermier att överleva i slidan och ta sig fram till ägget. Strax innan mens kan flytningarna skifta färg mot de brunaktiga eller ljusrosa hållet på grund av att du redan börjat blöda litegrann. Även efter mensen kan flytningarna se lite brunaktiga ut och det beror på att det finns lite blodrester kvar inuti snippan.
Flytningar ska dofta lite syrligt och allra oftast är dem lite vitgula eller genomskinliga. Upplever du att dina flytningar börja lukta illa, bli gryniga och klumpiga och börjar skifta mot färgkombinationer i grönt, mörkgult och grått, så kan det vara ett tecken på att något inte står helt rätt till! Men ta det lugnt, de allra flesta varianter är ofarliga och går över med hjälp av vård.
Två väldigt vanliga och oftast helt ofarliga åkommor i underlivet är bakteriell vaginos och svamp. Bakteriell vaginos kännetecknas av en stark fiskliknande lukt och lite kesoliknande flytningar. Det behandlas ofta med antibiotika som du får utskrivet av din läkare. Svamp i underlivet är jättevanligt! Det kan uppstå om du är stressad, gravid, ska ha mens eller bara helt utan anledning! Visste du att svampen vanligtvis finns i de flesta människors tarmar? Det är helt ofarligt och kan behandlas med receptfria läkemedel som du hittar på apoteket. Symtom på att du har svamp i underlivet kan vara att det kliar och svider, att blygdläpparna är röda och lite svullna eller att flytningarna blir tjockare. Att kissa eller ha sex när du har svamp i underlivet kan göra ont, därför bör du undvika att ha sex när du har svamp i underlivet, både för din egen och din partners skull. Får du återkommande besvär med svamp bör du vända dig till din vårdcentral för att få en mer effektiv behandling än de som finns att köpa receptfritt på apoteket.
Är du orolig för att din snippa är för stor, för ”otight” eller uttöjd? Det behöver du inte vara! Många tror att en snippa kan bli uttöjd av penetrerande sex eller onani med sexleksaker men det är rena rama skitsnacket! När vi blir kåta/upphetsade slappnar musklerna i snippan av så att det blir lättare för exempelvis en penis att tränga in, snippan kan då uppfattas som expanderad men det är bara tillfälligt.
Ett bra sätt att förstå hur musklerna i snippan fungerar är att ta fram en hårsnodd! Har du en hårsnodd framme nu? Okej, bra! Håll den mellan tumme och pekfinger och titta på hur stort hållet i snodden är. Trä nu snodden över handen och se hur den expanderar och blir större. Dra nu ut snodden igen och titta igenom den. Visst är hålet lika stort som det var innan du trädde den över handen?
På samma sätt fungerar våra snippor! De expanderar och drar ihop sig, fantastiskt eller hur!?