Vad är sexuellt våld?

Vad är sexuellt våld?

Det här kapitlet skulle kunna göras väldigt kort, för faktum är att så fort du gjort eller blivit tvingad att göra någonting sexuellt med någon trots att du egentligen inte ville, så har du utsatts för sexuellt våld. Skillnaden mellan sex och sexuellt våld är alltid samtycke. Samtycke bygger på frivillighet och betyder att du och den eller dem du har sex med har gett sitt medgivande till sexet och att ni helt enkelt känner lust och vilja till att ha sex. Sex utan samtycke är övergrepp och faller under kategorin sexuellt våld. Alla typer av sexuellt våld är brottsliga och kallas juridiskt för sexualbrott.

 

Det finns många olika typer av sexualbrott och information om vad de olika brottsrubriceringarna innebär hittar du på exempelvis polisens hemsida. Här har vi i stället valt att fokusera på hur kroppen och hjärnan kan reagera under och efter ett sexuellt övergrepp.

 

Men innan vi pratar om reaktioner på sexuella övergrepp så skulle vi vilja påminna om en del viktiga saker!  

  • Ett sexualbrott kan ske även om ni inte träffats fysiskt. Exempelvis om du tvingats onanera i webbkameran, om du tvingats skicka bilder över nätet eller om hen skickar sexuella bilder till dig.
  • Det är inte olagligt att sälja sex, däremot är det olagligt att köpa sex. Det innebär att det alltid är den som köper sex som gör sig skyldig till brott.
  • Ibland är inte pengar betalningen vid köp av sex, det kan lika gärna vara tjänster, materiella saker, resor, droger eller alkohol.
  • Alla former av sex med en minderårig är allvarliga brott, oavsett om sexet exempelvis skett med samtycke mellan en 20 åring och en 14 åring, så är det i lagens ögon, brottsligt.
  • Om du är minderårig och, med eller utan samtycke, skickar bilder på din nakna kropp till en person som är vuxen, så räknas det som barnpornografibrott. Du som skickar bilden riskerar inte att bli straffad på något sätt, däremot kan den vuxna straffas för det.
  • En våldtäkt kan gå till på många olika sätt och behöver inte innebära penetration med kön. Det kan lika gärna vara att någon stoppat in fingrar eller föremål vaginalt eller analt.
  • Det är våldtäkt även om du inte skrek eller gjorde motstånd
  • Det är våldtäkt oavsett om du haft frivilligt sex med personen tidigare eller ej. Exempelvis om ni är partners. Ingen har rätt till din kropp utan samtycke.
  • Om du initialt sa ja till att ha sex, men sedan ändrade dig utan att personen slutat, så räknas det som ett övergrepp. Du kan när som helst ändra dig och inte vilja ha sex längre. Det ska alltid respekteras!
  • Sexuella trakasserier kan innebära ovälkomna gester, blickar, tafsningar och mycket mer.
  • Att tvinga någon att se på när andra har sex, när någon onanerar eller tvinga någon att se på porr, är straffbart.
  • Tjatsex är övergrepp. Tjatsex kan innebära att någon inte accepterar ett nej, att hen fortsätter ta på din kropp, ber om sex, kallar dig elaka saker etc, till den grad att du till slut går med på att ha sex.
  • Det är ett sexuellt övergrepp att ge sig på någon som befinner sig i ett hjälplöst tillstånd och inte har förmågan att säga nej. Exempelvis om en är för full, neddrogad, sjuk eller har en funktionsvariation som gör att en inte kan säga ifrån.
  • En kropp är aldrig till salu, oavsett vad förövaren säger, betalar, om det är någon du känner som säljer dig till främmande människor eller annat. Din kropp är alltid bara din. 

Läs mer om olika typer av sexualbrott på polisens hemsida: https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/sexualbrott/

Psst! Du vet väl om att vi kan gå med dig som stöd om du exempelvis behöver göra en anmälan eller besöka en vårdcentral? Mejla oss så berättar vi mer. 

 

Reaktioner på sexuellt våld

Den vanligaste reaktionen vid en våldtäkt är så kallad ”frozen fright”, fryst rädsla på svenska. Det är ett fysiskt tillstånd som gör det omöjligt för dig att prata, skrika, sparka, slå eller på annat sätt ta dig ifrån situationen. Du blir helt enkelt paralyserad. Frozen fright är en typ av överlevnadsmekanism som kroppen kan försättas i vid fara. Om du blivit utsatt för ett övergrepp och upplevt att du blivit paralyserad, så är detta inte ditt fel eller någonting du hade kunnat påverka, det är i stället din kropp som försatt dig i ”frozen fright” för att skydda dig.

 

Vid ett övergrepp kan kroppen även försöka skydda dig genom att dina slemhinnor blir våta på samma sätt som när du känner upphetsning. Upphetsning är en fysisk komponent och behöver inte ha någonting med lust att göra. Din kropp kan alltså reagera med att göra dig våt även om du skulle utsättas för ett övergrepp. Det kan vara kroppens sätt att skydda oss då risken för att få fysiska skador av övergreppet minskar om du varit våt. 

 

Kroppens fysiska reaktioner hänger inte alltid ihop med hjärnans psykiska reaktioner och ibland krockar de två och skapar förvirring. Försök då att komma ihåg att kroppen agerar för att skydda dig, vilket kan få dig att känna upphetsning, och i vissa fall även njutning, under ett övergrepp. 

 

Ett övergrepp är aldrig någonsin ditt fel. Det är, oavsett vad, alltid förövarens fel. En förövare vet oftast med sig att hen gör fel, även om hen kan få det att verka som att den inte förstår att offret far illa eller genom att skuldbelägga offret på olika vis. 

Andra vanliga reaktioner efter sexuellt våld är:

 

  • Skuld och skam – du tar på dig ansvaret för det som hände. Tankar som ”om jag bara inte hade gått den där vägen hem, haft den där korta kjolen, druckit så mycket alkohol, skickat det där flirtiga sms:et” etc, kan spelas upp i ditt huvud gång på gång på gång.
  • Att allt känns overkligt – när du tänker tillbaka på händelsen så känns det som att du berättar någon annans verklighet, du kan inte ta in att det hände dig.
  • Nedstämdhet – din vardag påverkas, du kan känna dig trött, sliten, deprimerad, orkeslös etc.
  • Humörsvängningar – Du pendlar snabbt mellan olika känslor och kan ha lättare att bli irriterad och arg.
  • Sömnsvårigheter – Du kan få svårt att sova eller drömma mycket mardrömmar.
  • Ångest och oro – saker som förut kändes kul eller enkla kan plötsligt kännas jobbiga, läskiga och svåra.
  • Flashbacks – du kastas tillbaks till händelsen i tankarna och kan triggas av ljud, stress etc.
  • Dålig aptit – det är vanligt att utveckla någon form av ätstörning efter sexuellt våld  

Efter sexuellt våld

Det finns inga måsten eller krav på hur du ska agera efter sexuellt våld. En del vill anmäla så snabbt som möjligt, andra inte alls. Det är helt upp till dig att bestämma. Ett tips kan dock vara att spara så mycket bevis som möjligt om du skulle vilja anmäla vid ett senare tillfälle. För över allting på en usb-sticka eller be någon du litar på att bevara materialet åt dig, på det sättet behöver du inte titta och bli påmind om händelsen/händelserna. 

Det är bra att prata med någon utomstående om vad du har varit med om, så att du får ventilera dina tankar och därigenom påskynda din läkeprocess. Det kan exempelvis vara en psykolog, kurator eller någon av oss på Alla kvinnors hus. En kompis som inte är vuxen kan vara skönt att prata med till en början, men det är vuxenvärldens ansvar att se till så att du får den hjälp du behöver, att lägga för mycket ansvar på ett barn eller en ungdom kan i stället göra att hen mår dåligt. Med det sagt så är det bra att berätta för jämnåriga kompisar och tillsammans uppsöka en vuxen.

 

Att läka efter att ha varit utsatt för sexuellt våld tar tid. Du kan ha svårt att lita på människor långt efteråt, känna skuldkänslor och rädsla, ha svårt med fysisk närhet eller söka dig till farliga sexuella relationer. Men det finns hjälp att få och kom ihåg: Det var aldrig ditt fel. 

 

Myter kring sexuellt våld

Myt: En partner/kompis kan inte våldta 

Vi önskar att vi hade fått leva i en värld kan partners eller kompisar inte våldtog, men tyvärr är det vanligt att offer och förövare känner varandra på något sätt. Sex är ingen mänsklig rättighet och heller ingenting en måste ha i ett förhållande. Om du sagt eller visat att du inte vill ha sex ska det respekteras, alltid! 

 

Myt: Det är ingen idé att anmäla, det kommer ändå bara läggas ner. 

Att anmäla ett sexualbrott är en lång och känslomässig process, särskilt om du känner personen som utsatt dig. Du kommer behöva svara på frågor som är privata, känsliga och ibland kan upplevas som rent anklagande. I vissa fall kan det vara svårt att bevisa sanningen och brotten avskrivs, men det är långt ifrån alla och sedan samtyckeslagen infördes så är det lättare att fälla gärningsmän. En del tjejer och kvinnor anmäler brotten för att själva få upprättelse och stå upp för dem själva, som att bevisa för oss själva att vi faktiskt betyder något och ska kämpas för. 

 

Myt: Att tjata sig till sex är ett tecken på kärlek

Fel! Att tjata sig till sex är att inte respektera andra människor. Punkt slut. 

 

Myt: Killar/män som köper sex gör det för att de har hög sexlust

Oavsett om du har låg, hög eller ingen sexlust alls så har ingen rätt att köpa en annan människas kropp. Killar och män som köper sex köper ett övergrepp, en våldtäkt. Ett samtycke kan aldrig köpas och att köpa sex är alltid fel, oavsett anledning. Att säga att en har hög sexlust och därför köper sex för att en ”behöver få sina behov tillfredsställda” är inget annat än en dålig ursäkt.

 

Myt: Det är bara en viss typ av kille/man som begår sexualbrott. 

Det finns en föreställning om att killar och män som gör sig skyldiga till sexualbrott skiljer sig från den ”vanliga mannen” och att det endast är dem som på något sätt är udda eller konstiga som bryter mot lagen. Det stämmer inte. Det sexuella våldet finns, precis som alla typer av våld, i varje samhällsklass, på alla platser och oavsett vad personen har för kulturell bakgrund. Med det sagt så är självklart inte alla män förövare, men de män som är förövare, finns i alla delar av vårt samhälle. 

 

Myt: Sugerdating är en enkel väg till snabba pengar

Sugerdating vill gärna framstå som oskyldigt och att du som säljare kan tjäna flera tusen kronor endast genom att följa med på en middag eller som dejt på en fest. Men sanningen är att sugerdating oftast är en väg in i prostitution och människohandel där kvinnor och flickor utnyttjas, förnedras, bryts ner och våldtas av främlingar, ibland flera under samma dag. Sugerdating är allt annat än en enkel väg till snabba pengar, utan är enbart en lite mer rumsren titel på prostitution.