Normer är oskrivna regler, idéer och ideal som kontrollerar hur vi människor förväntas vara, leva och se ut. Delade förväntningar och underförstådda regler om hur vi bör tänka, känna och bete oss. Det finns också normer för vilka tankar och åsikter som är godkända och vad som är okej i olika sammanhang.
Anledningen till att vi valt att prata om normer i kapitlet om kroppen är för att det finns otroligt mycket normer kopplade till utseende och kroppen i allmänhet och den kvinnliga kroppen i synnerhet.
Normer är i mångt och mycket bara påhittade åsikter. Åsikter som allra oftast är skadliga och inte särskilt inkluderande men som blivit en del av vår vardag för att vi tyvärr tillåtit det att bli så. Exempel på normer kan vara att vi oftast utgår ifrån att en tjej attraheras av killar, att alla på mötet du planerat kan gå upp för trapporna till möteslokalen, att en person endast lever med en livspartner eller att en person som heter Lisa, vill bli kallad för hon/henne.
En del normer är ganska bra. Som normen att inte stå för nära någon när vi pratar, eller normen att inte plocka mat från en annan persons tallrik hur som helst. Men de allra flesta normer kan vara ganska skadliga. Med det menar vi att många normer inte tillåter oss att vara unika och oss själva. Vi ändrar hårfärg, går på gym, förnekar våra känslor, gör farliga saker och låtsas vara någon vi egentligen inte är för att passa in i normen. Att ständigt vara någon du inte är, att inte tillåta dig själv att bli kär i vem du vill eller att försöka passa in i ett ideal är i slutändan ganska farligt. Det kan leda till både psykisk och fysisk ohälsa.
Att bryta mot normer kan vara förenat med fara. Ibland kan normbrytande personer mobbas, trakasseras eller utsättas för våld. Det är aldrig okej. Du ska få vara du och allt det du är oavsett vad! Så länge det du gör eller säger inte skadar någon så är du fri att göra, se ut och agera hur du vill.
Det finns en mängd olika typer av normer och om du vill veta mer om exempelvis heteronormen, vithetsnormen eller CIS-normen så är du välkommen att höra av dig till oss på karlstads_tjejjour@hotmail.com.
I vårt samhälle tycks det finnas en norm som påstår att det finns en viss kropp som är idealet. För personer med en manligt kodad kropp är den kroppen muskulös, gärna hårfri och lite lagom brunbränd.
För personer med en kvinnligt kodad kropp är den så kallade idealkroppen helt hårlös. Förutom på huvudet så klart där det gärna får sitta ett rejält svall med naturliga strandlockar som ramar in ett ansikte där läpparna är härligt återfuktade och fylliga, men inte fylliga på ett onaturligt sätt, utan de ska puta på ett sådant där photoshopat sätt, helt av sig själva. Ansiktet får gärna vara sminkat men vågskålen mellan för sminkad och tråkigt osminkad är hårfin! Axlarna ska vara slanka, men inte för breda, dina nyckelben ska gärna ”poppa” fram när du skrattar och axlarna ska året runt se fräscht solkyssta ut. Du ska vara lagom lång. För lång blir för manligt, för kort blir för barnsligt. Du ska vara smal och slank i kroppen, förutom när det kommer till bröst och rumpa som gärna får sticka ut (fast bara om det är välformat runda) och guppa sensuellt när vi rör på oss. Magen däremot, den får då inte röra sig en minimeter ens när vi springer! Den ska vara platt, men inte FÖR platt, vältränad men inte FÖR vältränad och våra klädval ska visa lite hud och figur, men inte FÖR mycket. Dessutom ska våra kroppar alltid vara återfuktade i någon trendig lukta-gott-lotion och i ALLA lägen vara totalt hårlösa på alla de rätta ställena.
Visst låter det utmattande? Och faktiskt helt orealistiskt! Otroligt få, om ens någon, kan leva upp till dessa ideal. Det skulle krävas otaliga timmar på gymmet, på salongen och på plastikoperationsbordet för att många av oss ens skulle komma i närheten av det så kallade idealet, för att inte tala om hur mycket pengar som skulle gå åt!
Tänk er en värld där alla hade sett ut enligt idealet? Hur hade en sådan värld sett ut?
Världen hade dominerats av strävan efter perfektion och ingen av oss kan uppnå perfektion då synen på vad som är ”perfekt” eller idealt ständigt har och kommer att förändras. Tittar vi på ideal och skönhet ur ett globalt perspektiv så skiftar det också från land till land. Vad som anses vara snyggt och vackert här i Sverige och västvärlden, är inte samma sak på andra ställen runt om i världen. Tittar vi bakåt i tiden förstår vi också att trender, inte bara inom mode utan även i våra kroppars utseende, är ständigt föränderliga. Förr ansågs den kurviga, rundlagda kroppen vara den mest eftertraktade för både män och kvinnor, den var ett tecken på att en hade det gott ställt ekonomiskt och hade råd att äta och dricka gott. Kanske kommer det idealet tillbaka?
En homogen värld där alla ser likadana ut hade varit en otroligt tråkig och icke inkluderande värld. Vi hade formats och strävat efter en sväv mall där enbart ett fåtal hade passat in. Att vi nu lever i en värld som har olika ideal på olika platser, en värld där några vill se ut si och andra så, där vi attraheras av olika personligheter, utseenden och uttryck, gör oss unika och ger oss kunskap. Bara ett perspektiv hade gjort oss blinda och rädda. Så hylla dig själv för att du vågar vara du, för allt du är eller inte är!
Kom också ihåg att idealet faktiskt bara är påhittat. Det är det våra hjärnor är vana vid att se, för att det är den bilden vi oftast matas med på olika medier. Men i verkligheten, utanför den ständigt polerade ytan som finns på sociala medier, i modemagasin eller på TV, så behöver vi mångfalden!
Låt oss leka med tanken på att idealet och skönhetshetsen hade fått styra våra liv och samhällen ännu mer än vad det gör idag. Hur hade vi då behandlat de människor som faktiskt inte har någon som helst möjlighet att passa in i normerna? Människor som har en fuktionsvariation, eller som har en annan hudfärg än normen?
Faktum är att världen har fungerat på det sättet och till viss del gör än idag. Vi bedömde människors värde utifrån hur de såg ut och kunde straffa dem för att de helt enkelt var födda i fel kropp, på fel ställe. Det är en värld som vi aldrig får sluta uppmärksamma, men alltid sträva för att motverka.
De allra flesta människor känner av kroppshets och press från olika skönhetsideal någon gång under sitt liv. För vissa kan det gå så pass långt att en utvecklar en ätstörning.
Att ständigt mötas av bilder och videos på retuscherade modeller inklämda i tighta kläder och polerade fasader gör något med våra hjärnor. Det är lätt att utveckla en ätstörning, men desto svårare att ta sig ur en.
De vanligaste typerna av ätstörning är bulimi, anorexi och ANS
Anorexia kännetecknas av att en person inte får i sig tillräckligt med energiintag baserat på dennes individuella behov. Personer som lider av sjukdomen har ofta svår ångest och tankar på viktökning kan kännas ohanterliga och extremt jobbiga. Sjukdomen gör att en ser på sin kropp på ett sätt som inte stämmer överens med verkligheten, hjärnan skapar illusioner som för den som lider av sjukdomen blir till verklighet. Det gör att det kan vara extremt svårt att se och erkänna för sig själv att en har sjukdomen och i vilket skick kroppen är i.
Bulimi kännetecknas av hetsätningsepisoder som innefattas av att en äter väsentligt större mängd mat än vad en vanligtvis gör under motsvarande tid och omständigheter. Dessutom kan en uppleva en känsla av att ha förlorat kontrollen över ätandet. Hetsätningsepisoderna uppföljs med beteende i form av framkallandet av kräkningar, missbruk av laxermedel, vätskedrivande, fasta och/eller överdriven motion. Självkänslan är starkt påverkad av vikt och form och behovet av att äta, för att sedan kräkas upp allting, blir till ett beroende.
ANS står för andra specificerade ätstörningar eller födorelaterade syndrom och är en kategori som används vid stora problem med matintag som inte uppfyller kriterierna till anorexi, bulimi, hetsätning eller selektiv ätstörning. ANS kan innebära många olika saker, till exempel nattätningssyndrom och att en normal viktig person regelmässigt straffar sin kropp med framtvingade kräkningar efter att ha ätit väldigt lite mat.
Vanliga missuppfattningar om ätstörningar är att en person som lider av någon form av sjukdomen per automatik är en väldigt smal person, så behöver det inte vara. En person med en ätstörning kan se ut på vilket sätt som helst och vara hur gammal eller ung som helst. En annan vanlig missuppfattning är att den som lider av ANS inte är lika hårt drabbad som någon med diagnosen anorexia och/eller bulimi. Det stämmer inte. Att leva med en ätstörning, oavsett vilken typ det är, är otroligt svårt och upplevs ofta skamfyllt.
Snabba tips till dig som har/misstänker att någon i din närhet har en ätstörning:
Vill du läsa mer om ätstörningar? Behöver du stöd och stöttning?
Kolla in: www.friskfri.se
Vi vill på inget sätt förminska den smärta en kan känna om en lever med en ätstörning eller annan psykisk ohälsa på grund av dålig självbild. Om du därför upplever att starkt motstånd till din kropp eller om du misstänker/vet att du lider av en ätstörning behöver du komma i kontakt med vården för att få den bästa tänkbara hjälpen. Kolla in vart din närmaste ungdomsmottagning/vårdcentral ligger här: https://www.umo.se/hitta-mottagning/ eller sök mer information på: https://www.friskfri.se/
Nästan alla människor lider ibland av dålig självbild, särskilt vanligt är det bland unga personer och personer som identifierar sig som tjejer eller personer som identifierar sig som trans. Det självklara faktum att ditt värde inte sitter i antalet kilon du väger, hur din mage ser ut i bikini, att det finns hår under i dina armhålor eller på dina ben, är lätt att glömma bort i en värld som säger till oss att se ut och bete oss på ett visst sätt. Men vi kan påminna varandra och oss själva om att vi är så mycket mer än vårt yttre, att normbrytande i alla dess former lär oss att acceptera och växa som människor och att vi, du och jag, duger precis som vi är! Det må låta klyschigt, men vi är alla lika på olika sätt och så måste det få vara.
Vi önskar att det fanns ett ofarligt litet piller vi kunde ta och så ”poff” var allt självtvivel och självhat bortblåst ur våra liv för alltid! Det gör ont i oss att tänka på att det är så många unga personer som mår dåligt över sig själva och tar till drastiska och farliga åtgärder för att förändra sig själva.
Här nedan följer våra bästa tips för att ge självkänslan en liten knuff i rätt riktning. Knepen är, som sagt, våra bästa tips men behöver inte funka för dig som läser, det gäller att hitta vad som funkar för just dig, men kom ihåg att du är värd att må bra.